CTS in oppositie vanwege overeenstemming logo STC

Het nieuw ontworpen logo van Saudi Telecom Co. (STC) lijkt wel heel erg op dat van het Amerikaanse technologiebedrijf CTS. CTS zag zich daarom genoodzaakt een oppositieprocedure te starten bij de Saoedi-Arabische merkenautoriteit. Theo Visser werpt zijn blik op de zaak.

STC vs CTS

Met een nieuw logo (hierboven links) wil het Saoedische telecombedrijf STC een nieuwe weg inslaan. Eén logo voor Saoedi-Arabië, Bahrein en Koeweit. Een strakke uitstraling voor allerlei nieuwe diensten. De klanten waren in eerste instantie vol lof over het logo en de nieuwe diensten van een van de belangrijkste technologieaanbieders in de regio.

CTS Corporation is opgericht in 1896 als Chicago Telephone Supply Company. Het bedrijf is een toonaangevende ontwerper en fabrikant van sensoren en elektronische componenten in Noord-Amerika, Europa en Azië. CTS levert oplossingen voor in de luchtvaart, communicatie, defensie, industrie, informatietechnologie, medische en transportmarkten. CTS heeft in 2016 het bovenstaande logo (rechts) in gebruik genomen.

In de beide logo’s stemt met name de uitvoeringswijze van de letters T overeen, naast het feit dat de beide merken uit dezelfde drie letters bestaan.

Uiteenlopende mening

De meningen over de mate van overeenstemming van de beide merken lopen uiteen. Sommigen stellen dat er sprake is van plagiaat, terwijl anderen stellen dat door de variatie van het lettertype, de kleuren en het gebruik van een enkele kleur op de letter T géén inbreuk wordt gemaakt op het CTS-logo.

Voor de vraag of sprake is van overeenstemming dient - naast een aantal andere punten - het merk zoals geregistreerd te worden vergeleken met het jongere  teken. Daarbij zal meer worden gekeken naar de punten van overeenstemming dan naar de punten van verschil van de beide merken.

Het is nu aan de Saoedi-Arabische merkenautoriteit om de afweging te maken of sprake is van verwarringwekkende overeenstemming. Wij houden u op de hoogte.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB

Le 15 janvier 2024, la Géorgie est devenu le 45ème Etat autorisant la validation d’un brevet déposé à l’OEB. Cela signifie que tout déposant d’une demande de brevet EP, qui est délivré par l’OEB, peut en demander la validation en Géorgie, de la même manière qu’il peut en demander la validation en France, au Royaume-Uni en Allemagne et dans bien d’autres pays. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB
Blog Nova IP Hour

[Blog] Concours de l'OMPI pour bénéficier d’un programme de mentorat

L’Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle (OMPI) appel aux candidatures pour la 3e édition de son concours des Prix mondiaux. Ce concours s’adresse aux start-ups et aux petites et moyennes entreprises (PME) qui utilisent la propriété intellectuelle pour stimuler leur croissance et avoir un impact positif sur la société. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Concours de l'OMPI pour bénéficier d’un programme de mentorat

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous