CTS in oppositie vanwege overeenstemming logo STC

Het nieuw ontworpen logo van Saudi Telecom Co. (STC) lijkt wel heel erg op dat van het Amerikaanse technologiebedrijf CTS. CTS zag zich daarom genoodzaakt een oppositieprocedure te starten bij de Saoedi-Arabische merkenautoriteit. Theo Visser werpt zijn blik op de zaak.

STC vs CTS

Met een nieuw logo (hierboven links) wil het Saoedische telecombedrijf STC een nieuwe weg inslaan. Eén logo voor Saoedi-Arabië, Bahrein en Koeweit. Een strakke uitstraling voor allerlei nieuwe diensten. De klanten waren in eerste instantie vol lof over het logo en de nieuwe diensten van een van de belangrijkste technologieaanbieders in de regio.

CTS Corporation is opgericht in 1896 als Chicago Telephone Supply Company. Het bedrijf is een toonaangevende ontwerper en fabrikant van sensoren en elektronische componenten in Noord-Amerika, Europa en Azië. CTS levert oplossingen voor in de luchtvaart, communicatie, defensie, industrie, informatietechnologie, medische en transportmarkten. CTS heeft in 2016 het bovenstaande logo (rechts) in gebruik genomen.

In de beide logo’s stemt met name de uitvoeringswijze van de letters T overeen, naast het feit dat de beide merken uit dezelfde drie letters bestaan.

Uiteenlopende mening

De meningen over de mate van overeenstemming van de beide merken lopen uiteen. Sommigen stellen dat er sprake is van plagiaat, terwijl anderen stellen dat door de variatie van het lettertype, de kleuren en het gebruik van een enkele kleur op de letter T géén inbreuk wordt gemaakt op het CTS-logo.

Voor de vraag of sprake is van overeenstemming dient - naast een aantal andere punten - het merk zoals geregistreerd te worden vergeleken met het jongere  teken. Daarbij zal meer worden gekeken naar de punten van overeenstemming dan naar de punten van verschil van de beide merken.

Het is nu aan de Saoedi-Arabische merkenautoriteit om de afweging te maken of sprake is van verwarringwekkende overeenstemming. Wij houden u op de hoogte.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] Suspension des procédures d’enregistrement d’effet unitaire pour les titulaires de nationalité russe

Le 10 juillet 2024, le président de l’Office Européen des Brevets (OEB) a pris la décision de suspendre les procédures d’enregistrement de l'effet unitaire pour les requêtes (co-)déposées par des titulaires de brevets de nationalité russes. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Suspension des procédures d’enregistrement d’effet unitaire pour les titulaires de nationalité russe
Blog Nova IP Hour

[Blog] Le nouveau nom de Twitter n’est pas distinctif dans l’Union Européenne !

Le 22 septembre 2023, la société X CORP., société fondée en 2023 Elon Musk afin de succéder à Twitter, Inc. a déposé les marques de l’Union Européenne X n°018928870 en classe 09 et X n°018928994 en classe 4. Le 10 novembre 2023, l’EUIPO a provisoirement refusé ces deux marques pour défaut de caractère distinctif. Lire la suite

Par Alexis Thiebaut,
[Blog] Le nouveau nom de Twitter n’est pas distinctif dans l’Union Européenne !
Blog Nova IP Hour

[Blog] Lancement de la nouvelle opération de sensibilisation « La contrefaçon c’est bidon » par l’UNIFAB

Cet été, l’UNIFAB lance, à nouveau, une opération visant à sensibiliser les consommateurs aux dangers de la contrefaçon avec le slogan « La contrefaçon c’est bidon », en partenariat avec le Comité National Anti-Contrefaçon, la Douane, l’INPI, la Gendarmerie et la Police. Cette opération a commencé à Cannes et passera dans plusieurs villes et plages du Sud de la France. Elle sera également relayée sur internet. Lire la suite

Par Marion Mercadier,
[Blog] Lancement de la nouvelle opération de sensibilisation « La contrefaçon c’est bidon » par l’UNIFAB

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous