Rapper Diddy naar rechter om ‘Vote or Die’

Rapper Sean ‘Diddy’ Combs daagt Global Brands Group voor de rechter wegens het gebruik van de slogan Vote or Die op kleding van het merk Sean John, waarvan hij zelf minderheidsaandeelhouder is. De registratie van het merk VOTE OR DIE is echter vervallen. Theo Visser licht de kwestie en reikwijdte van merkbescherming toe.

Achtergrond van de zaak

Sean John Combs, beter bekend onder zijn pseudoniemen Puff Daddy, P. Diddy, Puffy en Diddy, is een bekende platenproducer, rapper en eigenaar van platenmaatschappij Bad Boy Records. Daarnaast is hij minderheidsaandeelhouder in het kledingmerk Sean John dat hij in 1998 begon en waarvan hij de meerderheid van de aandelen in 2016 verkocht aan het Chinese Global Brands Group (GBG).

Vote or Die

Vote or Die t-shirtDe politieke actiegroep Citizen Change werd in 2004 door Diddy opgericht en gesteund door onder anderen de artiesten Mary J. Blige, Mariah Carey en 50 Cent. Het doel van de beweging was om jongeren en minderheden te bewegen tot het uitbrengen van hun stem onder het motto Vote or Die. In 2008 werd het Vote or Die concept nieuw leven ingeblazen bij de verkiezingscampagne van Barack Obama.

Diddy meent dat Citizen Change eigenaar is van het merk Vote or Die. In 2016 werd de registratie van het merk echter niet vernieuwd, maar Diddy bleef het handelsmerk wel gebruiken voor merchandise (waaronder T-shirts) tot aan de presidentsverkiezingen van 2020.

In 2019 ging GBG ook T-shirts verkopen, onder het merk Sean John, met de tekst Vote or Die. Diddy beweert dat GBG munt probeert te slaan uit de bekendheid van de slogan. Hij eist in de rechtszaak een schadevergoeding van tenminste 60 miljoen dollar wegens contractbreuk, oneerlijke concurrentie, inbreuk op het handelsmerk, misleidende praktijken en ongerechtvaardigde verrijking.

Merkbescherming

In de meeste landen kan alleen een beroep worden gedaan op merkbescherming op basis van een geldige registratie van het merk. In de Verenigde Staten kan onder omstandigheden ook nog een beroep op merkbescherming worden gedaan als de registratie van het merk is verlopen.

Via een zorgvuldig geselecteerd netwerk van deskundigen, beschikt Novagraaf over specialisten in alle landen ter wereld waardoor wij u kunnen adviseren over de lokaal geldende regelgeving en uw belangen wereldwijd optimaal kunnen behartigen. Heeft u plannen voor verdere expansie van uw handelsactiviteiten, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten via de button hieronder.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB

Le 15 janvier 2024, la Géorgie est devenu le 45ème Etat autorisant la validation d’un brevet déposé à l’OEB. Cela signifie que tout déposant d’une demande de brevet EP, qui est délivré par l’OEB, peut en demander la validation en Géorgie, de la même manière qu’il peut en demander la validation en France, au Royaume-Uni en Allemagne et dans bien d’autres pays. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB
Blog Nova IP Hour

[Blog] Concours de l'OMPI pour bénéficier d’un programme de mentorat

L’Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle (OMPI) appel aux candidatures pour la 3e édition de son concours des Prix mondiaux. Ce concours s’adresse aux start-ups et aux petites et moyennes entreprises (PME) qui utilisent la propriété intellectuelle pour stimuler leur croissance et avoir un impact positif sur la société. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Concours de l'OMPI pour bénéficier d’un programme de mentorat

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous