Mayochup is geen metchup

Dennis Perry, eigenaar van het merk Metchup, startte een rechtszaak wegens merkinbreuk tegen Kraft Heinz, eigenaar van het merk Mayochup. De beide merken zouden volgens Perry te veel overeenstemmen. Kraft Heinz diende als reactie een doorhalingseis in wegens onvoldoende gebruik van het merk Metchup door Perry. Theo Visser licht de kwestie en de gebruiksverplichting in het merkenrecht toe.

Perry MetchupMetchup

Dennis Perry uit Mandeville, Louisiana, heeft sinds 2011 een registratie bij het Amerikaanse merkenbureau (USPTO) voor het woordmerk METCHUP voor ketchup, mayonaise en mosterd. Het merk zou sinds augustus 2010 in gebruik zijn. Perry heeft in totaal vierendertig flessen Metchup verkocht vanuit de receptie van het Star Motel in Louisiana en heeft Metchup in geen enkele winkel of online verkocht.

Wedstrijd

Heinz Metchup en MayochupBegin 2018 nodigde Kraft Heinz het publiek uit om merknamen voor een nieuw product te bedenken. Kraft Heinz ontving ten minste 95 inzendingen, waaronder een inzending voor 'Metchup'. Aan het einde van de campagne plaatste Kraft Heinz een afbeelding op haar website van een galerij van ingezonden namen getoond op voorbeeldflessen. De keuze viel uiteindelijk op Mayochup. Kraft Heinz lanceerde daarop een serie kruidensauzen onder de namen Heinz Mayomust (mayonaise/mosterd smaak), Heinz Mayocue (mayonaise/barbecue smaak) en Heinz Mayochup (mayonaise/ketchup smaak).

De rechtszaak

De rechtbank is van oordeel dat Perry er niet in is geslaagd te bewijzen dat gedaagden het merk van Perry hebben gebruikt op een wijze die consumenten in verwarring kan brengen. Perry heeft volgens de rechtbank geen bewijs overgelegd om aan te tonen dat het merk en het product dat door Kraft Heinz wordt verkocht, overeenstemmen met zijn merk METCHUP.

De vordering van Perry wegens inbreuk is gebaseerd op het feit dat een consument in april 2018 'Metchup' heeft ingediend in de wedstrijd voor een nieuwe naam voor de nieuwe sauzen van Kraft Heinz. Kraft Heinz heeft Metchup nooit gebruikt in handel, en Perry heeft geen bewijs geleverd om aan te tonen dat Kraft Heinz ooit van plan was om dat te doen. Perry heeft ook geen bewijs geleverd dat er daadwerkelijke verwarring zou zijn tussen beide merken. Volgens de rechtbank is er dan ook geen kans op verwarring.

Tegeneis

Kraft Heinz had een tegeneis ingesteld inhoudende doorhaling van het merk METCHUP wegens niet gebruik. Perry heeft nooit producten voorzien van het merk METCHUP in een winkel verkocht, noch heeft hij het merk gebruikt voor de verkoop op het internet. Perry heeft hooguit tien partijen van ofwel ketchup-en-mosterd of ketchup-en-mayonaise, met niet meer dan zes 12-ounce flessen, geproduceerd. In totaal heeft Perry dus niet meer dan 60 flessen gemaakt en heeft hij niet meer dan 34 individuele flessen verkocht. Daarom is de rechtbank van oordeel dat er geen sprake is van normaal gebruik en dat dat Perry zijn merk min of meer wegens niet gebruik heeft opgegeven. De rechtbank oordeelt dat het merk van Perry wegens niet gebruik kan worden doorgehaald.

Gebruiksverplichting

In bijna alle landen geldt de regel dat wanneer de houder van een merk zijn merk gedurende een aaneengesloten periode van vijf jaar of langer niet heeft gebruikt, hij in beginsel geen rechten meer kan ontlenen aan zijn registratie die dan voor doorhaling vatbaar is. Gebruik van een merk is van belang om een beroep te kunnen doen op merkbescherming. Zorg daarom dat u gegevens verzamelt over het gebruik van uw merk, bijvoorbeeld facturen inzake levering van producten waarbij op de factuur wel het betreffende merk moet staan vermeld. Ook gegevens over en voorbeelden van verpakkingen en advertenties in bladen kunnen dienen om het gebruik van uw merk aan te tonen.

Neem gerust contact op met onze consultants om u nader te laten informeren over de gebruiksverplichting van een merk.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] K-WAY au défi de prouver l’usage sérieux d’une marque figurative

K-WAY S.P.A., titulaire de la marque de l'UE n°003971561, a vu sa marque maintenue uniquement pour les vêtements d'extérieur et les chaussures (classe 25) après une action en déchéance. La Chambre de Recours de l'EUIPO a décidé que cette marque pouvait s'appliquer à tous les vêtements, valises et sacs à dos, en jugeant que les modifications de son usage n'altéraient pas son caractère distinctif. Lire la suite

Par Alexis Thiebaut,
[Blog] K-WAY au défi de prouver l’usage sérieux d’une marque figurative
Blog Nova IP Hour

[Blog] Salon APinnov 2024 : L'Innovation au Rendez-vous

Le Salon APinnov 2024 se tient à Paris le 18 juin, réunissant les acteurs clés de l'innovation et de la propriété intellectuelle. Cet événement incontournable offre une plateforme unique pour découvrir les dernières avancées technologiques, rencontrer des experts de l'industrie et échanger sur les meilleures pratiques en matière de valorisation de la recherche. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
[Blog] Salon APinnov 2024 : L'Innovation au Rendez-vous
Blog Nova IP Hour

[Blog] La liste des finalistes aux « European Inventor Award » dévoilée

La cérémonie du Prix de l’Inventeur Européen 2024 se déroulera à Malte le 9 juillet prochain. L’OEB vient de dévoiler la liste des douze finalistes. Comme chaque année, le public peut voter pour l’un des douze inventeurs dans le cadre du Prix du Public. Découvrez les finalistes et voter pour le prix du public.

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] La liste des finalistes aux « European Inventor Award » dévoilée

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous