Erling Haaland ondervindt de consequenties van het niet eerder laten registreren van zijn merk

Par Novagraaf Team,
Erling Haaland ondervindt de consequenties van het niet eerder laten registreren van zijn merk

Erling Haaland, de Noorse spits en goalgetter van Manchester City heeft een probleem bij het registreren van zijn naam als merk. Een Noor en een Pool waren net even eerder met de registratie van de naam Haaland.

Erling Haaland heeft op 24 februari 2023 drie merkaanvragen ingediend bij het Noorse merkenbureau om zijn merknaam te registreren. De lotushouding, kenmerkend voor Haaland na het scoren van een doelpunt en enigszins vergelijkbaar met de bliksemschicht van Usain Bolt, zijn handtekening en zijn naam Erling Haaland.

                                          Lotushouding                                                                                 Handtekening

De afbeelding van de lotus houding en zijn handtekening werden als merk geregistreerd.

Eigen naam geweigerd voor registratie

De registratie van zijn eigen naam als merk werd geweigerd door het Noorse merkenbureau omdat er al een merkregistratie bestaat van de merknaam Haaland, dit oudere merk is van september 2022.

Het Noorse merkenbureau stelt dat het merk ERLING HAALAND overeenstemt met het eerder ingeschreven merk omdat ze allebei de familienaam HAALAND bevatten, en die naam een opvallend element in beide merken is. De merkregistraties bevatten dezelfde, soortgelijke en nauw verbonden waren en diensten. 

Na een algemene beoordeling heeft het Noorse merkenbureau geconcludeerd dat de gemiddelde consument de merken zou kunnen verwarren en zou kunnen geloven dat de waren en diensten dezelfde commerciële oorsprong hebben. Daarom wordt de aanvrage van het merk ERLING HAALAND geweigerd. Tegen deze weigering van registratie kan Erling Haaland nog wel in beroep gaan.

Kwader trouw

De vraag is of de oudere registratie van de Noor, een registratie te kwader trouw is. Erling Haaland kan een juridische procedure starten, maar hij kan ook proberen het merk te kopen van de Noor of hij kan een toestemmingsverklaring vragen om zijn merk te mogen gebruiken. Het is vaak een afweging van belangen en kosten. 

Nog een Haaland registratie

Mocht Erling Haaland het merk in Noorwegen verwerven dan doemt mogelijk een nieuw probleem op.  Een Pool heeft op 4 november 2022 een Europese aanvrage ingediend voor het merk Haaland voor dezelfde waren en diensten als waarvoor Erling Haaland zijn merknaam wil registreren. Tegen het merk van de Pool is geen oppositie ingediend en het merk is 21 februari 2023, drie dagen voordat Erling Haaland zijn Noorse aanvrage indiende, definitief ingeschreven. Wellicht kan ook tegen deze registratie nog een procedure worden gestart.

Waarom tijdig registeren?

Het is voor beroemdheden, acteurs, artiesten, muzikanten en sporters, belangrijk om hun naam te registreren en beschermen. Door registratie stel je de exclusieve rechten op je naam veilig. Een exclusief merkrecht maakt het gemakkelijk om misbruik te stoppen, maar het maakt het ook mogelijk om je naam aan anderen in licentie te geven. Opkomende voetbalsterren als Cody Gakpo en Xavi Simons hebben hun naam Europees geregistreerd en beschermd. Jonge veelbelovende sterren als Jutta Leerdam en Femke Bol, die zeker een commerciële waarde vertegenwoordigen, nog niet.

Novagraaf adviseert niet alleen over de registratie van merken, maar ook over het opstellen van licentieovereenkomsten en geeft strategisch advies over de commercialisering van uw IE rechten,  

Meer weten over merkregistratie? Voor aanvullende inzichten en advies op maat kun je terecht bij je Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door Theo Visser, hij is sinds 1976 verbonden aan Novagraaf en is in 2021 uitgeroepen tot Legal Influencer door Lexology. 

 

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB

Le 15 janvier 2024, la Géorgie est devenu le 45ème Etat autorisant la validation d’un brevet déposé à l’OEB. Cela signifie que tout déposant d’une demande de brevet EP, qui est délivré par l’OEB, peut en demander la validation en Géorgie, de la même manière qu’il peut en demander la validation en France, au Royaume-Uni en Allemagne et dans bien d’autres pays. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB
Blog Nova IP Hour

[Blog] Concours de l'OMPI pour bénéficier d’un programme de mentorat

L’Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle (OMPI) appel aux candidatures pour la 3e édition de son concours des Prix mondiaux. Ce concours s’adresse aux start-ups et aux petites et moyennes entreprises (PME) qui utilisent la propriété intellectuelle pour stimuler leur croissance et avoir un impact positif sur la société. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Concours de l'OMPI pour bénéficier d’un programme de mentorat

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous