Bescherm je sportieve imago: Merkregistratie voor atleten

Par Bart Schweitzer,
Bescherm je sportieve imago: Merkregistratie voor atleten

Sport en commercie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Inkomsten van atleten komen voor een groot deel voort uit onder meer sponsoring, merchandising en partnerships, bijvoorbeeld met sociale media. Daarnaast betalen sportorganisaties sporters vaak voor het commercieel gebruik van hun image rights (rechten op naam, portretrechten en dergelijke), zodat zij op basis van die rechten, bijvoorbeeld shirtjes voorzien van de namen van die sporters, kunnen verkopen.  

Het commercialiseren van deze image rights kan veel opleveren. Vaak houden sporters door middel van merkregistraties van hun naam (MESSI, CRISTIANO RONALDO, LE BRON JAMES, SERENA WILLIAMS, FRENKIE DE JONG, DAFNE SCHIPPERS) een belangrijk deel van deze rechten in eigen beheer. Sommige sporters creëren zelfs nieuwe merken met afleidingen van hun naam en registreren en gebruiken die als merk (CR7, LEO MESSI, M, KING JAMES, THE CHOSEN ONE en andere). 

Merkrechten verschaffen een monopolie op het gebruik van het merk aan de houder en kunnen eeuwig in stand gehouden worden (onder bepaalde voorwaarden). Een uitsluitend gebruiksrecht zoals een merkrecht betekent ook dat je makkelijker kunt optreden tegen ongewenst commercieel gebruik van je naam en vertegenwoordigt daarmee een grote commerciële waarde. 

Vaak zal een sporter het gebruik van zijn naam door een club op shirtjes en reclame-uitingen tegen betaling wel willen, of contractueel moeten, toestaan. Dit kan door een merklicentie te verstrekken waarbij allerlei voorwaarden kunnen worden overeengekomen. Een voordeel is dat in de licentievoorwaarden kan worden opgenomen dat zodra de relatie/het contract met de club ophoudt, ook de licentie stopt waarna de sporter weer de exclusieve eigenaar is van het merk.  

Een sterk merk, gebaseerd op de naam en prestaties van de atleet, kan dienen als een krachtig middel om een positieve relatie op te bouwen met fans en sponsors. Sporters met een grote populariteit en naamsbekendheid worden sneller benaderd voor samenwerkingen en investeringsmogelijkheden en een goed beheerd –en geregistreerd – merk zal nog meer deuren openen naar diverse zakelijke kansen. Dit benadrukt opnieuw het strategische belang van merkregistraties als een integraal onderdeel van het zakelijk beheer van sporters.  

Momenteel registreert lang niet iedere sporter zijn of haar naam als merk. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat de meesten zich niet bewust zijn van de potentiële waarde van zijn of haar image rights, of dat de sporter zich gewoonweg niet focust op de mogelijkheid om zijn of haar populariteit te verzilveren.   

En wanneer je je eigen merk niet registreert, doen soms anderen (al dan niet te kwader trouw) dat wel. Dit kan betekenen dat een ander jouw naam als merk kan registreren welke uw latere merkaanvrage vervolgens blokkeert. Zo werden bijvoorbeeld nieuwe merkaanvragen van Max verstappen en Erling Haaland geweigerd.  

Novagraaf adviseert sporters die zoveel mogelijk commerciële rechten in eigen hand willen houden graag over de mogelijkheden, spreek met uw Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons op. Ook clubs en sportorganisaties zijn van harte welkom om zich te laten adviseren over de mogelijkheden. Abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen.  

Dit artikel is geschreven door Bart Schweitzer, hij is gecertificeerde Benelux en Europees merkengemachtigde en werkzaam op ons kantoor in Amsterdam.  

Insights liés

Articles

Incidence économique et contrefaçon dans l’UE

L’Observatoire européen des atteintes aux droits de propriété intellectuelle (l’Observatoire) a rendu un nouveau rapport en janvier 2024 relatif à l’incidence économique de la contrefaçon dans les secteurs de l’habillement, des cosmétiques et des jouets dans l’Union européenne (UE). Faisons ici le point sur les conclusions de l’Observatoire.

Par Elli Velissaropoulos,
Incidence économique et contrefaçon dans l’UE
Blog Nova IP Hour

[Blog] La Chine repense sa stratégie en matière de brevet !

Si la Chine détient le record des dépôts de brevets, son taux d’industrialisation des inventions est seulement de 36,7%. Fort de ce constat, le gouvernement chinois s’est engagé à mettre en place un mécanisme harmonieux d’ici 2025 pour inverser cette tendance et réduire le nombre de dépôt de demandes de brevets pour lesquels aucune exploitation future n’est envisagée. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
[Blog] La Chine repense sa stratégie en matière de brevet !
Articles

T481/21 : Prorogation du délai de paiement de la taxe d’opposition

Dans cet article, nous examinons une affaire récente (T481/21) concernant la prorogation du délai de paiement de la taxe d'opposition devant l'Office européen des brevets (OEB). Le mandataire de l'opposante a rencontré des difficultés lors de la tentative de dépôt de son opposition le dernier jour du délai, via le logiciel en ligne de l'OEB.

Par Stéphanie Landais-Patarin,
T481/21 : Prorogation du délai de paiement de la taxe d’opposition

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous