Laguiole messen: echt of nep?

Het Franse dorp Laguiole (spreek uit als lajole) staat bekend om de chique ambachtelijke messen. Met een echte Laguiole (voor het duurste exemplaar betaal je 67.000 euro) laat je zien dat je geslaagd bent. Op internet zijn echter ook veel goedkope Laguiole messensets te koop, namaak zou je denken. Maar de naam Laguiole is door een slimme ondernemer als merk geregistreerd voor importproducten uit Azië, waaronder messen. De gemeente is hier uiteraard niet blij mee en roept, na het verliezen van diverse gerechtelijke procedures, nu de hulp in van de Franse president en de media als laatste redmiddel.

Betekenisloos
Zakenman Gilbert Szajner besloot in 1993 de naam Laguiole te deponeren als merk in allerlei verschillende klassen van waren en diensten. De gemeente is hiertegen in verweer gegaan, maar heeft alle mogelijke  juridische procedures verloren. Het gevolg hiervan is dat de naam Laguiole op de ambachtelijke messen betekenisloos is geworden, de aanduiding wil immers niet zeggen dat de messen daadwerkelijk handgemaakt zijn in het Franse dorpje.

Lesje geleerd 
De burgemeester van Laguiole, Vincent Alazard, heeft nu zijn toevlucht gezocht tot de media. Ook heeft hij de Franse president Hollande om hulp gevraagd. Die heeft zijn minister van Economische Zaken een wetsvoorstel laten indienen waarmee dorpen en steden het eerste recht op hun naam krijgen boven andere geïnteresseerden zodat een dergelijke situatie zich in de toekomst niet meer kan voordoen. Dit zou er in de praktijk op neerkomen dat het Franse merkenbureau bij iedere aanvraag tot registratie moet checken of de aangevraagde merk naam wellicht een plaats in Frankrijk is, en indien noodzakelijk zal de burgemeester van die plaats toestemming moeten geven.

Oplossing?
Het is nog maar de vraag of dit dé oplossing is, aangezien geografische benamingen in principe moeilijk te registreren zijn. Bovendien kan de Franse regelgeving omzeild worden door een aanvraag te doen voor een Europese merkregistratie bij het merkenbureau in Alicante. Het beste wat gemeenten en plaatsen kunnen doen, is tijdig de naam van hun plaats als merk registreren voor de producten waar men belang bij heeft.

Voor Laguiole komt dit advies in ieder geval te laat…

Theo Visser
Consultant en Partner

Bronnen: volkskrant.nl / culy.nl / foodlog.nl

Insights liés

JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

La Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée depuis le 1er juin 2023. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)
Blog Nova IP Hour

Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Des ressources génétiques, longtemps transmises oralement, sont maintenant utilisées dans diverses inventions des sciences de la vie. Cela soulève des inquiétudes quant à l'octroi de brevets injustifiés en raison d'un manque de transparence. L'OMPI travaille sur un texte international pour encadrer ces ressources. Une conférence à Genève en mai 2024 vise à finaliser ces négociations, en particulier deux mesures clés liées à l'obligation des déposants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous