Uncle Sam-merkaanvraag geweigerd vanwege iconisch karakter

De aanvraag van het beeldmerk Uncle Sam van een Duits bedrijf werd in de Verenigde Staten geweigerd omdat het naar de mening van het Amerikaanse merkenbureau niet als merk kan dienen, vanwege het iconische karakter en de culturele betekenis van de specifieke uitvoeringswijze van de figuur Uncle Sam. Theo Visser geeft een toelichting.

Uncle Sam merkaanvraag

Origine Uncle Sam-figuur

De figuur Uncle Sam werd in 1917 ontworpen door James Montgomery Flagg, bedoeld om te worden gebruikt in een wervingsposter voor rekruten voor het leger. Volgens de ENCYCLOPEDIA BRITANNICA is Uncle Sam een populair symbool voor de Verenigde Staten en wordt hij gewoonlijk geassocieerd met een figuur met lang wit haar, kin/baardharen en gekleed in een zwaluwstaartmantel met gilet, hoge hoed en gestreepte broek. Hij wordt gezien als een symbool van patriottisme en als beeld van de Amerikaanse overheid. Uncle Sam maakt deel uit van de nationale mythologie van de Verenigde Staten, zo werd al in eerdere kwestie geoordeeld.

Merkaanvraag

De Duitse firma Uncle Sam GmbH uit Keulen, een bedrijf dat in sportartikelen handelt, heeft een Internationale Registratie met aanwijzing van de Verenigde Staten voor het bovenstaande beeldmerk Uncle Sam voor onder meer etenswaren aangevraagd. Het merk werd geweigerd en Uncle Sam GmbH ging tegen deze weigering in beroep bij de Board of Appeal.

Uncle Sam Gmbh voorbeeldHet bedrijf voerde ter verdediging aan dat het gebruik van de afbeelding in overeenstemming is met de lange geschiedenis van het gebruik van de afbeelding voor reclamedoeleinden. Zij leverde hiertoe ook een voorbeeld aan van hoe men van plan is het beeldmerk te gebruiken:

De Board of Appel was het eens met het gebruik voor reclamedoeleinden, maar vond dat deze specifieke afbeelding niet zal kunnen dienen als merk omdat een merk producten dient te onderscheiden en fungeert als herkomstaanduiding. Het beeldmerk, dat in het verleden en zeker ook nog  in het heden, op grote schaal wordt gebruikt voor reclamedoeleinden voor diverse producten en diensten is in wezen een te algemeen merk geworden dat niet voor registratie geschikt is.

Uncle Sam GmbH logoUncle Sam GmbH gaf verder aan dat het sinds 2016 over een registratie beschikt van het beeldmerk Uncle Sam zoals hiernaast afgebeeld. Bovendien zijn er meerdere registraties in het Amerikaanse merkenregister met het beeldmerk Uncle Sam. Ten slotte betoogde Uncle Sam GmbH dat het register ook registraties van andere iconische beelden bevat, zoals het Vrijheidsbeeld en de Mona Lisa.

De Board of Appeal gaf aan dat zij hier geen uitspraak over doet, immers iedere aanvraag wordt op zijn eigen merites beoordeeld. De weigering werd gehandhaafd.

Wil je jouw merknaam laten registreren of wil je meer informatie over merkregistratie in het algemeen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] Chine : protection par le droit d’auteur d’une création générée par l’Intelligence Artificielle

Le 27 novembre dernier, la Beijing Internet Court a reconnu qu’une image générée par l’intelligence artificielle est bien susceptible d’être protégée par le droit d’auteur. A l’issue d’un procès très médiatisé, elle a ainsi condamné un internaute pour avoir reproduit sans autorisation une image postée sur un réseau social qui avait été créée via un générateur d’IA.

Par Carole Roger,
[Blog] Chine : protection par le droit d’auteur d’une création générée par l’Intelligence Artificielle
Blog Nova IP Hour

[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB

Le 15 janvier 2024, la Géorgie est devenu le 45ème Etat autorisant la validation d’un brevet déposé à l’OEB. Cela signifie que tout déposant d’une demande de brevet EP, qui est délivré par l’OEB, peut en demander la validation en Géorgie, de la même manière qu’il peut en demander la validation en France, au Royaume-Uni en Allemagne et dans bien d’autres pays. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] La Géorgie autorise la validation des brevets délivrés par l’OEB

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous