De Seattle Space Needle in conflict met een locale koffie shop in Seattle

Bron Seattle Times
300

De Space Needle in Seattle heeft een lokale koffieketen gedagvaard voor inbreuk op zijn merklogo in de reclame en merchandise van de koffieshop. De Space Needle is een toren in de stad Seattle in de Amerikaanse staat Washington. De toren is het symbool van Seattle. Hij is geplaatst ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1962, waarvan de eigenaar een particuliere onderneming is. Zij gebruiken een eigen logo die is geregistreerd bij het Amerikaanse merkenbureau.

Sterk overeenstemmend  of toch anders?

Het logo van de Local Coffee Spot, dat vier vestigingen heeft in de regio Seattle, toont een mok hete koffie waarvan de opstijgende stoom een opvallende gelijkenis vertoont met het  logo van de iconische toren dat wordt gebruikt op de merkartikelen van de Space Needle.

seattle

Logo Seattle Space Needle                                        

seattle

Logo Local Coffee Spot

Actief op merkinbreuk en hulp voor nieuwe logo’s

Space Needle is zeer actief in het opsporen van inbreuk op de merknaam, het logo en afbeeldingen van de toren. In de loop der jaren zijn er al vele inbreuk zaken geweest en deze werden allemaal geschikt.

Vaak realiseren mensen zich niet dat het symbool van een stad een geregistreerd merk is, waardoor Space Needle helpt de inbreuk makende bedrijven met het ontwerpen van nieuwe logo’s. Space Needle nam dan ook in maart 2021 contact op met Local Coffee Spot en bood hulp aan van het grafische ontwerpteam om hen te helpen met het ontwikkelen van een nieuw logo.  Space Needle beweert in de rechtszaak dat Local Coffee Spot niet reageerde op de eerste contacten van de Space Needle om het logo aan te passen. Maar Local Coffee Spot zegt dat zij wel heeft gereageerd, en dat de Space Needle ontwerpers nooit zijn ingegaan op hun aanbod om samen te werken aan een nieuw ontwerp.

Beide kwamen niet opdagen?

Beide partijen beweren dat de andere partij niet is komen opdagen voor een geplande bijeenkomst in april 2022 om te praten over de te volgen koers. De rechtszaak diende op 31 mei en zodra de uitspraak bekend is, zullen wij dat in een nieuw artikel laten weten.

Het valt niet te ontkennen dat het bovenste deel van het beeldmerk van Local Coffee Spot grote gelijkenis vertoont met het logo van Space Needle. Als dat gedeelte wordt aangepast is het probleem uit de wereld. De kosten van de rechtszaak zouden dan bespaard kunnen worden. Schikken, dus aanpassen van het logo, lijkt in deze zaak de beste oplossing.

Theo Visser

Latest news

詳細はお問い合わせください