[Blog] Typosquatting Lamborghini: Frauduleuze domeinnamen

By Marion Mercadier,

Het WIPO Arbitration and Mediation Centre heeft onlangs 3 beslissingen genomen in het voordeel van Automobili Lamborghini S.p.A. (LAMBORGHINI) tegen de frauduleuze domeinnamen lamborgihni.com (WIPO Case No. D2023-3153 van 12 september 2023), lanborghini.com (WIPO Case No. D2023-3112 van 26 september 2023) en lambroghini.com (WIPO Case No. D2023-2655 van 24 augustus 2023). 

Deze veel voorkomende inbreuk op domeinnamen heet typosquatting. 

Typosquatting bestaat uit het frauduleus registreren van een domeinnaam met een verkeerd gespelde merknaam (omkering van 2 letters, opzettelijke spel- of typefout, verwisselen van letters die naast elkaar staan op een toetsenbord, weglaten van een dubbele medeklinker). Het doel van deze praktijk is over het algemeen om de gebruiker die een onvrijwillige spel- of typefout heeft gemaakt naar een frauduleuze site te leiden en te profiteren van een deel van het internetverkeer van de officiële website. 

In deze 3 beslissingen oordeelde WIPO dat aan de 3 voorwaarden van de UDRP-klacht inderdaad was voldaan door LAMBORGHINI, namelijk aantonen dat: 

1/ de betwiste domeinnaam identiek is aan of overeenstemt met een ouder merk van LAMBORGHINI, 

2/ de domeinnaamhouder geen rechten of legitieme belang heeft in de betwiste domeinnaam, 

3/ de betwiste domeinnaam is geregistreerd en te kwader trouw wordt gebruikt.  

Bovendien werd in elke beslissing opgemerkt dat elke domeinnaam het oudere merk LAMBORGHINI bevatte, dat opzettelijk verkeerd was gespeld. 

In overeenstemming met vaste rechtspraak en paragraaf 1.9 van het WIPO Jurisprudential Overview 3.0 (WIPO Overview of WIPO Panel Views on Selected UDRP Questions, Third Edition, (“WIPO Jurisprudential Overview 3.0”), waarin typosquatting specifiek wordt genoemd, werden de 3 domeinnamen soortgelijk bevonden aan de oudere merken van LAMBORGHINI en dus overgedragen aan LAMBORGHINI. 

Meer weten over hoe u uw domeinnaam kunt beschermen? Spreek met uw Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons opAbonneer nu op onze nieuwsbrief om op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen! 

Latest news

欲知详情,请联系我们