2019: Vera Lynn, Disney en UPS winnen IE-kwesties

IE-kwesties kunnen op verschillende manieren worden aangepakt én beëindigd. Theo Visser geeft een overzicht van het verloop van diverse kwesties die hij in 2019 onder de aandacht bracht. Met als meest recente uitkomst de overwinning voor Vera Lynn, waarmee de bekende Britse zangeres heeft weten te voorkomen dat er gin met haar naam op de markt wordt gebracht.

Vera Lynn wil niet met gin geassocieerd worden

De Britse zangeres Vera Lynn, bekend van de WO II-klassieker We’ll meet again, heeft zich met succes verzet tegen de aanvraag van het drankconcern Halewood International Brands Limited om haar naam als merknaam voor gin te gebruiken. De naam werd volgens Halewood gekozen omdat Vera Lynn ‘rhyming slang’ voor gin is. Het merk werd zonder overleg of toestemming van Lynn aangevraagd.

Lynn diende oppositie in op basis van het feit dat bekende personen kunnen optreden tegen het gebruik van hun naam of beeltenis omdat zij een verzilverbare populariteit hebben. De oppositie werd toegewezen omdat de aanvraag te kwader trouw was verricht.

Disney in verweer tegen Hukuna Matata merkaanvraag

Disney Enterprises diende oppositie in tegen de aanvraag van het merk HAKUNAMATATA door Qianhai Qisheng Supply Chain Management Shenzhen Co. Disney registreerde de uit het Swahili afkomstige term Hakuna Matata (wat “geen probleem” betekent) in 2003 als merk, voor onder meer T-shirts. Qianhai Qisheng heeft het merk HAKUNAMATATA in november 2018 aangevraagd voor onder meer ballonnen, confetti en kinderspeelgoed. Omdat Qianhai Qisheng niet heeft gereageerd op de oppositie heeft het Amerikaanse merkenbureau de aanvraag bij verstek geweigerd.

Guns N’ Roses naar de rechter om biernaam

In mei 2019 berichtten wij over de rechtszaak die de rockband Guns N’ Roses had aangespannen tegen de Oskar Blues Brewery omtrent het gebruik van de naam Guns 'N' Rosé voor bier. Nadat de rockband zich realiseerde dat de brouwerij niet alleen bier met de naam Guns 'N' Rosé verkocht, maar ook nog een aanvraag voor de merknaam had ingediend, werd actie ondernomen. De rockband maakte bezwaar en eiste dat het de aanvraag zou worden ingetrokken.

Na onderhandelingen bereikte Guns N' Roses op 31 juli 2019 een overeenkomst met de brouwerij waarin de claims worden geregeld en de rechtszaak zal worden gestopt. De voorwaarden van de schikking zijn vertrouwelijk.

Pakjesbezorger bezorgd

United Pot SmokersIn de zaak van ’s werelds grootste pakketjesvervoerder United Parcel Service (UPS) tegen cannabisbezorgdienst United Pot Smokers wegens merkinbreuk op woord- en beeldmerk is een hoorzitting gehouden waarna een voorlopige voorziening door de rechter is uitgesproken. De rechtbank is van oordeel dat United Parcel Services de kwestie vermoedelijk zal winnen en verbiedt United Pot Smokers het gebruik van, op of in verband met de productie, distributie, verkoop, het te koop aanbieden, adverteren en/of promotie van producten of diensten, kopieën of gekleurde imitaties van het United Parcel Service-logo of een teken dat daar op verwarrende wijze mee overeenstemt, met inbegrip van maar niet beperkt tot UPS, UPS420, UPS.green en het UPS420-schild.

Bovendien mag United Pot Smokers niet suggereren dat er enige relatie is tussen beide bedrijven. Zij moet zich verder onthouden van elke activiteit die de reputatie van United Parcel Service kan schaden en anderszins inbreuk maken op de dienstmerken en handelsmerken van United Parcel Service,  of anderszins op oneerlijke wijze concurreren met United Parcel Service. Een glorieuze overwinning voor UPS.

Pinkerton slaapt nooit

In de zaak Pinkerton Consulting and Investigations versus Rockstar, het bedrijf dat de game Red Dead Redemption 2 op de markt brengt en waarin historische elementen uit de tijd van het Wilde Westen voorkomen (waaronder de naam Pinkerton), is door beide partijen besloten geen verdere juridische acties meer te ondernemen.

De smiley face van Nirvana versus die van Marc Jacobs

Smiley face Marc JacobsOp 15 januari vorig jaar schreven wij dat rockband Nirvana een rechtszaak tegen mode-icoon Marc Jacobs had aangespannen. Jacobs werd verweten dat hij het beroemde 'smiley face logo’ van de band gebruikte voor een T-shirt met het woord 'heaven' erboven in een vergelijkbaar lettertype als Nirvana's logo.

Jacobs' advocaten verzochten in maart 2019 de rechtbank om de rechtszaak  te seponeren. Zij voerden aan dat de band Nirvana niet de rechtmatige eigenaar van het auteursrecht op het logo was en dat de collectie van Jacobs daarom geen inbreuk maakte op rechten van Nirvana.

De rechter was het daar niet mee eens en bepaalde dat de rechtszaak gewoon door kon gaan. Hij voegde eraan toe dat het enige waarneembare verschil tussen de twee gezichten, het gebruik van de letters 'M' en 'J' is en waar de X'n voor de ogen stonden in de oorspronkelijke afbeelding. Bovendien wees hij op de gele kleur met zwarte achtergrond van beide logo’s en de plaatsing van de tekst boven de afbeelding. Jacobs beweerde dat hij het oorspronkelijke ontwerp eenvoudigweg ‘geherinterpreteerd’ heeft.

Marc Jacobs liet het er niet bij zitten en heeft eind november een rechtszaak tegen Nirvana aangespannen op grond van het feit dat het onduidelijk is wie over de auteursrechten van het Nirvanalogo beschikt. In de lopende zaak wordt beweerd dat wijlen Kurt Cobain, de zanger van Nirvana, rond 1991het logo zou hebben ontworpen. Maar in verklaringen tijdens de rechtszaak gaven de voormalig bandleden Dave Grohl en Krist Novoselic toe dat ze niet wisten wie het logo gemaakt had. Jacobs eist dat de auteursrechtclaim ongeldig wordt verklaard en Nirvana wordt veroordeeld in de kosten. De zaak gaat nog verder.

Latest news

欲知详情,请联系我们