Erling Haaland ondervindt de consequenties van het niet eerder laten registreren van zijn merk

Par Novagraaf Team,
Erling Haaland ondervindt de consequenties van het niet eerder laten registreren van zijn merk

Erling Haaland, de Noorse spits en goalgetter van Manchester City heeft een probleem bij het registreren van zijn naam als merk. Een Noor en een Pool waren net even eerder met de registratie van de naam Haaland.

Erling Haaland heeft op 24 februari 2023 drie merkaanvragen ingediend bij het Noorse merkenbureau om zijn merknaam te registreren. De lotushouding, kenmerkend voor Haaland na het scoren van een doelpunt en enigszins vergelijkbaar met de bliksemschicht van Usain Bolt, zijn handtekening en zijn naam Erling Haaland.

                                          Lotushouding                                                                                 Handtekening

De afbeelding van de lotus houding en zijn handtekening werden als merk geregistreerd.

Eigen naam geweigerd voor registratie

De registratie van zijn eigen naam als merk werd geweigerd door het Noorse merkenbureau omdat er al een merkregistratie bestaat van de merknaam Haaland, dit oudere merk is van september 2022.

Het Noorse merkenbureau stelt dat het merk ERLING HAALAND overeenstemt met het eerder ingeschreven merk omdat ze allebei de familienaam HAALAND bevatten, en die naam een opvallend element in beide merken is. De merkregistraties bevatten dezelfde, soortgelijke en nauw verbonden waren en diensten. 

Na een algemene beoordeling heeft het Noorse merkenbureau geconcludeerd dat de gemiddelde consument de merken zou kunnen verwarren en zou kunnen geloven dat de waren en diensten dezelfde commerciële oorsprong hebben. Daarom wordt de aanvrage van het merk ERLING HAALAND geweigerd. Tegen deze weigering van registratie kan Erling Haaland nog wel in beroep gaan.

Kwader trouw

De vraag is of de oudere registratie van de Noor, een registratie te kwader trouw is. Erling Haaland kan een juridische procedure starten, maar hij kan ook proberen het merk te kopen van de Noor of hij kan een toestemmingsverklaring vragen om zijn merk te mogen gebruiken. Het is vaak een afweging van belangen en kosten. 

Nog een Haaland registratie

Mocht Erling Haaland het merk in Noorwegen verwerven dan doemt mogelijk een nieuw probleem op.  Een Pool heeft op 4 november 2022 een Europese aanvrage ingediend voor het merk Haaland voor dezelfde waren en diensten als waarvoor Erling Haaland zijn merknaam wil registreren. Tegen het merk van de Pool is geen oppositie ingediend en het merk is 21 februari 2023, drie dagen voordat Erling Haaland zijn Noorse aanvrage indiende, definitief ingeschreven. Wellicht kan ook tegen deze registratie nog een procedure worden gestart.

Waarom tijdig registeren?

Het is voor beroemdheden, acteurs, artiesten, muzikanten en sporters, belangrijk om hun naam te registreren en beschermen. Door registratie stel je de exclusieve rechten op je naam veilig. Een exclusief merkrecht maakt het gemakkelijk om misbruik te stoppen, maar het maakt het ook mogelijk om je naam aan anderen in licentie te geven. Opkomende voetbalsterren als Cody Gakpo en Xavi Simons hebben hun naam Europees geregistreerd en beschermd. Jonge veelbelovende sterren als Jutta Leerdam en Femke Bol, die zeker een commerciële waarde vertegenwoordigen, nog niet.

Novagraaf adviseert niet alleen over de registratie van merken, maar ook over het opstellen van licentieovereenkomsten en geeft strategisch advies over de commercialisering van uw IE rechten,  

Meer weten over merkregistratie? Voor aanvullende inzichten en advies op maat kun je terecht bij je Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door Theo Visser, hij is sinds 1976 verbonden aan Novagraaf en is in 2021 uitgeroepen tot Legal Influencer door Lexology. 

 

Insights liés

JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

La Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée depuis le 1er juin 2023. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)
Blog Nova IP Hour

Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Des ressources génétiques, longtemps transmises oralement, sont maintenant utilisées dans diverses inventions des sciences de la vie. Cela soulève des inquiétudes quant à l'octroi de brevets injustifiés en raison d'un manque de transparence. L'OMPI travaille sur un texte international pour encadrer ces ressources. Une conférence à Genève en mai 2024 vise à finaliser ces négociations, en particulier deux mesures clés liées à l'obligation des déposants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous