‘Clash’ tennisrackets tegen het zere been van punkband The Clash

Dorisimo, houder van de merkrechten van de Britse punkband The Clash, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse Wilson Sporting Goods omdat dit bedrijf het merk Clash gebruikt voor tennisrackets. Theo Visser belicht de kwestie.

Wilson Clash tennis racketDe Wilson Sporting Goods Company (hierna Wilson), gevestigd in Chicago, maakt sportartikelen voor onder meer American football, basketbal, honkbal en tennis. Ook doet het bedrijf veel op het gebied van sportsponsoring, zo is het sponsor van toptennissers als Roger Federer en Venus en Serena Williams. In februari van dit jaar bracht Wilson een lijn tennisrackets op de markt onder het merk Clash.

De Britse punkgroep The Clash bestond van 1976 tot 1985. De groep stond bekend om hun sterke, politiek gezien linkse, kritiek en de verschillende stijlen die ze gebruikten in haar muziek. Tot haar grootste hits behoren de nummers Rock the Casbah en Should I stay or should I go, en ook het album en de gelijknamige single London Calling zijn klassiekers geworden.

Dorisimo uit Londen is houder van de merkrechten van The Clash, en is van mening dat Wilson merkinbreuk pleegt door het gebruik van het merk Clash voor tennisrackets en sporttassen.

Volgens Dorisimo heeft The Clash een sterke link met tennis;  zo werd er onder meer in samenwerking met Converse een lijn tennisschoenen op de markt gebracht onder de naam de London Calling Clash en is muziek van The Clash in licentie te horen op Wimbledon.

The Clash sneakers

Dorisimo meent dat de consument kan denken dat Dorisimo/The Clash ook met Wilson samenwerkt.

Het Engelse bedrijf eist een schadevergoeding van ten minste 3 miljoen dollar, afdracht van alle winst door Wilson behaald met de verkoop van inbreuk makende producten en een gerechtelijk bevel om verder gebruik van het merk in verband met sporttassen, tennisrackets en hoezen, of gerelateerde goederen te staken en gestaakt te houden. Dorisimo wil ook dat de rechtbank Wilson gelast de nog aanwezige voorraad van inbreuk makende producten te vernietigen.

Wij houden u op de hoogte van de uitkomst van deze kwestie.

Insights liés

JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

La Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée depuis le 1er juin 2023. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)
Blog Nova IP Hour

Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Des ressources génétiques, longtemps transmises oralement, sont maintenant utilisées dans diverses inventions des sciences de la vie. Cela soulève des inquiétudes quant à l'octroi de brevets injustifiés en raison d'un manque de transparence. L'OMPI travaille sur un texte international pour encadrer ces ressources. Une conférence à Genève en mai 2024 vise à finaliser ces négociations, en particulier deux mesures clés liées à l'obligation des déposants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous