Prins Harry en Meghan in oppositie om Archewell Harvatera merkaanvraag

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zijn in een merkenconflict verwikkeld met de Filipijnse ondernemer Victor Martin Soriano over het merk Archewell Harvatera, dat hij heeft aangevraagd voor deodorant op natuurlijke basis. Harry en Meghan hebben oudere registraties voor het merk Archewell en zijn aan zet om nadere argumenten ter ondersteuning van de oppositie aan te dragen.

Oorsprong Archewell

De term Archewell is door de hertog en hertogin van Sussex bedacht als naam voor hun stichting en bevat een verwijzing naar hun zoon Archie. Het bestanddeel ‘arche’ is oud Grieks voor ‘bron van actie’ en ‘well’ verwijst naar het Engelse woord voor bron.

Cobblestone Lane LLC, als wettelijke vertegenwoordiger van Harry en Meghan, heeft in april 2020 een aanvraag ingediend voor het merk Archewell in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie, voor producten en diensten in de klassen 9, 16, 25, 35, 36, 41, 42, 44, en 45. De klassen 9 (onder meer software), 16 (onder meer drukwerken) en 25 (onder meer kleding en schoenen) in het kader van merchandise-artikelen, en de overige klassen voor dienstverlening van een non-profit liefdadigheidsorganisatie.

Archewell Harvatera

Archewell Harvatera logoOp 8 juli 2020 heeft Victor Martin Soriano, eigenaar van Cyclone Trading, een aanvraag ingediend bij het Filipijnse merkenbureau voor het woord/beeldmerk Archewell Harvatera (zie hiernaast) voor klasse 3,  cosmetica. Tegen deze aanvraag hebben Harry en Meghan oppositie ingediend.

Soriano is betrokken bij meer merkaanvragen met de term ‘Archewell’ in de Filippijnen. Hij heeft in december, na indiening van de oppositie tegen Archewell Harvatera, een aanvraag ingediend voor Archewell Cosmetics. Ook speelde hij een rol bij de aanvraag voor het hieronder weergegeven woord/beeldmerk Archewell voor klasse 14 (juwelen), eveneens in juli gedeponeerd. Dit merk is eind vorig jaar geregistreerd.

Archewell logo Soriano

Verweer Soriano

Soriano beweert dat er geen relatie is tussen zijn merkaanvraag en dat van de Sussexes, en dat hij de enige is die een aanvraag heeft voor het merk in klasse 3 (cosmetica). Verder is Harvatera volgens hem een verzonnen naam en in combinatie met Archewell uniek. Echter, volgens de urban dictionary, verwijst Harvatera naar een meisje van plezier dat in een club of bar op de Filippijnen werkt om mannelijke klanten gezelschap te houden.

Soriano geeft tevens aan dat hij de zaak tot het bittere eind wil verdedigen. Maar als de Engelse koningin Elizabeth hem vraagt het bestanddeel Archewell uit zijn merk te halen, is hij bereid daar dan zonder meer gehoor aan geven. De kans dat de 94-jarige vorstin zich zal mengen in dit merkenconflict lijkt mij - alleen al vanwege de huidige verhoudingen met prins Harry en Meghan - onwaarschijnlijk.

Argumenten oppositie

Ik ben benieuwd waarop Cobblestone LLC haar oppositie baseert. De kans op verwarring tussen de merken lijkt vanwege het verschil in producten en diensten van beide merken niet groot. Het merk is ook nog niet zeer bekend zodat het nog maar de vraag is of het kan profiteren van de ruimere beschermingsomvang die voor bekende merken geldt.

Wel is het merk in een groot aantal landen op basis van voorrang van de Engelse merkregistratie aangevraagd. Ook is het opvallend dat het merk Archewell twee keer is aangevraagd, kort nadat prins Harry en Meghan dit deden. Mogelijk kan een beroep worden gedaan op bepalingen inzake kwader trouw. In veel landen bevat de merkenwet een bepaling die het mogelijk maakt voor een merkhouder om op te treden tegen iemand die zijn merk deponeert terwijl hij wist of kon weten dat het merk feitelijk van een ander is.

Wil je jouw merknaam laten registreren? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Wij houden u op de hoogte van het vervolg van deze zaak.

Latest news

For more information, please contact us