De smiley face van Nirvana versus die van Marc Jacobs

Een bedrijf dat Nirvana vertegenwoordigt, heeft modeontwerper Marc Jacobs aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht van haar ‘smiley face logo’. Theo Visser geeft zijn blik op de zaak.

Nirvana

De bekende Amerikaanse grungeband Nirvana werd in 1987 opgericht door zanger/gitarist Kurt Cobain en bassist Krist Novoselic. Drummer Dave Grohl voegde zich in 1990 bij de band. Nirvana verkocht wereldwijd meer dan vijftig miljoen platen, waarvan meer dan 25 miljoen in de Verenigde Staten. Cobain pleegde in april 1994 zelfmoord waarmee er een einde kwam aan het relatief korte bestaan van de band. De invloed en populariteit van Nirvana bleven echter onverminderd in de jaren die volgden.
Smiley face logo Nirvana

Nirvana’s ‘smiley face logo’ (zie hierboven) werd in 1992 geïntroduceerd. Het logo is sindsdien continu gebruikt en in licentie gegeven voor onder meer T-shirts, hoodies, tassen, rugzakken en vele andere merchandise-artikelen met of zonder toevoeging van de naam Nirvana.

Marc Jacobs – Redux Grunge collectie

In november 2018 lanceerde Marc Jacobs zijn Redux Grunge kledingcollectie met op bepaalde kleding een sterk op dat van Nirvana gelijkend logo, waarbij de twee x’en in het logo zijn vervangen door de M en J van Marc Jacobs. Bovendien wordt het logo gebruikt op kleding die vergelijkbaar is aan de door Nirvana gelicentieerde producten.
Smiley face logo Marc Jacobs

Voor de promotie van zijn collectie gebruikt Marc Jacobs onder meer de zin “This bootleg smiley tee sure smells like teen spirit” -  een opvallende verwijzing naar het Nirvana nummer “Smells like teen spirit” dat door het muziekblad Rolling Stone op de eerste plaats van de 50 beste nummers van de jaren negentig werd gezet. Het nummer is tevens te horen bij een online productomschrijving. Verder gebruikt Jacobs ter promotie ook de titel van een andere hit van Nirvana, “Come as you are”. Kortom, er wordt op grote schaal een associatie met Nirvana gelegd om de productlijn te promoten.

Auteursrechtinbreuk
Het bedrijf dat de rechten van Nirvana exploiteert, eist bij de rechter dat Marc Jacobs onmiddellijk stopt met de inbreuk op haar auteursrecht, een schadevergoeding betaalt en de reeds behaalde winst, gemaakt bij de verkoop van de producten met het gewraakte logo, aan haar afdraagt.

De gelijkenis tussen beide logo’s is treffend en de verwijzing naar Nirvana blijkt uit de uitingen van Marc Jacobs. De kans dat Jacobs deze zaak wint lijkt niet groot en als hij een schadevergoeding moet betalen inclusief winstafdracht, dan zal het lachen hem wel vergaan. Wellicht dat de kwestie nog minnelijk wordt geschikt.

Klik hier voor een update over deze kwestie.

Latest news

For more information, please contact us