Pakjesbezorger bezorgd

’s Werelds grootste pakketjesvervoerder United Parcel Service (beter bekend onder de afkorting UPS) heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen United Pot Smokers, een bezorgdienst voor cannabis, wegens merkinbreuk op zowel haar woord- als beeldmerk. Omdat United Pot Smokers niet reageerde op diverse sommaties van United Parcel Service stapte het bedrijf naar de rechter. Theo Visser belicht de kansen van UPS.

Historie United Parcel Service

UPS werd in 1907 door de 19-jarige James Casey opgericht als American Messenger Company. In 1919 nam het bedrijf de huidige naam United Parcel Service aan. Toen werd ook gekozen voor de typische bruine kleur in het logo als verwijzing naar de historische Pullman-treinen. Het hoofdkantoor staat in Atlanta, het Europese hoofdkantoor is in Brussel gevestigd. In 2017 leverde het bedrijf wereldwijd maar liefst 5,1 miljard pakjes af. Naam en logo zijn uitgebreid beschermd.

United Parcel Service logo

Cannabisbezorgdienst

Onlangs is United Pot Smokers uit Californië begonnen met de verkoop en marketing van cannabisproducten en het aanbieden van logistieke diensten onder de naam UPS, zie het logo hieronder. Daarbij maakt(e) het bedrijf gebruik van domeinnamen als ups.green en ups420.com – beide zijn inmiddels inactief.

United Pot Smokers logo

Inbreuk

Volgens United Parcel Service maakt United Pot Smokers inbreuk op haar woord– en beeldmerk en veroorzaakt het Californische bedrijf verwarring bij de consument, die zou kunnen denken dat er een relatie tussen beide bedrijven bestaat. Bovendien stelt United Parcel Service dat United Pot Smokers een onprofessionele reputatie heeft die schadelijk kan zijn voor United Parcel Service.

United Parcel Service eist dat United Pot Smokers met onmiddellijke ingang stopt met het gebruik van de diverse inbreukmakende logo’s, merk- en domeinnamen. United Parcel Service vordert voorts een schadevergoeding, afdracht van gemaakte winst en advocaatkosten.

Kansen UPS

De zaak lijkt gunstig voor United Parcel Service, gelet op het feit dat er sprake is van een identieke merknaam, overeenstemming in uitvoeringswijze en kleur van de respectieve logo’s en de bekendheid van het merk van United Parcel Service. Daarnaast is er sprake van identieke althans soortgelijke diensten waarvoor de respectieve merken worden gebruikt - voor zover het gaat om pakketbezorging. De kans op verwarring tussen de beide merken is niet uit te sluiten. Daarnaast heeft United Parcel Services een punt door te stellen dat het gebruik van UPS door United Pot Smokers ongerechtvaardigd voordeel trekt uit de reputatie van het merk van United Parcel Service of daar afbreuk aan doet.

Om verwatering van haar merk tegen te gaan heeft United Parcel Service geen andere keus dan op te treden tegen het gebruik van het inbreukmakende merk. Wij houden u op de hoogte van de uitspraak.

Klik hier voor een update over deze kwestie.

Latest news

For more information, please contact us