Appel met peer vergeleken

Apple Inc. is een organisatie die zijn merken goed beschermd heeft en niet schroomt om actie te ondernemen tegen mogelijke merkinbreuk. Veel partijen ondervonden dat de afgelopen jaren. Zo ook Prepear, dat volgens Apple een logo zou hebben dat overeenstemt met het iconische beeldmerk van Apple. Theo Visser belicht de kwestie.

Prepear

Prepear_beforePrepear is een onderdeel van Super Healthy Kids Inc. Het betreft een kook-app gemaakt door food bloggers, voor food bloggers. Het biedt gezonde recepten en een digitale boodschappenlijst aan via de app. Het bedrijf heeft in 2019 een registratie aangevraagd bij het Amerikaanse merkenbureau USPTO voor een gestileerde peer, zie hiernaast.

Apple

Apple diende oppositie in tegen de aanvraag omdat zij van mening is dat het logo te veel op dat van haar lijkt en dat er kans op verwatering van haar logo bestaat. Apple eiste dat het logo van Prepear werd gewijzigd. Prepear stelt dat zij geen technologiebedrijf is en de kans op verwarring met dan wel verwatering van het beroemde Apple-logo leek haar dan ook klein.

Het beeldmerk van Apple is echter een zeer bekend merk en bekende merken hebben een ruimere beschermingsomvang dan merken die geen grote bekendheid genieten. 

Aanpassing logo

Prepear_afterOm aan alle misverstanden een einde te maken, wilden beide bedrijven het conflict minnelijk regelen. Volgens Prepear was de enige mogelijkheid om het getekende blad aan de peer te veranderen. Beide bedrijven zijn onlangs tot een akkoord gekomen: Prepear mag haar subtiel aangepaste logo nu wel van Apple gebruiken.

Het merendeel van de conflicten over merkinbreuk wordt zonder tussenkomst van de rechter opgelost. Vaak is er in goed overleg ruimte om in het geval van een conflict een oplossing te vinden. Bij onderhandelingen over een oplossing is een goede kennis van wet en jurisprudentie vereist. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de geldende regelgeving en actuele rechtspraak en kunnen u in dergelijke kwesties bijstaan.

Insights liés

JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

La Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée depuis le 1er juin 2023. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)
Blog Nova IP Hour

Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Des ressources génétiques, longtemps transmises oralement, sont maintenant utilisées dans diverses inventions des sciences de la vie. Cela soulève des inquiétudes quant à l'octroi de brevets injustifiés en raison d'un manque de transparence. L'OMPI travaille sur un texte international pour encadrer ces ressources. Une conférence à Genève en mai 2024 vise à finaliser ces négociations, en particulier deux mesures clés liées à l'obligation des déposants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous