[Blog] Namaakproducten bestrijden met QR-codes: Een innovatieve oplossing

By Marion Mercadier,

QR-codes worden steeds vaker gebruikt. Je scant ze met een smartphone en krijgt in slechts enkele seconden toegang tot informatie, content of een website.

Maar wist je dat QR-codes ook gebruikt kunnen worden om namaak tegen te gaan?

Neem het voorbeeld van de Franse producenten van AOC Côtes du Rhône die QR-codes aanbrengen op hun wijnflessen. De QR-code wordt gebruikt als waarborgstempel.

Het principe werkt als volgt: na het scannen onthult de QR-code een code die identiek moet zijn aan de code op de fles. Als de code identiek is, is dit een waarborg dat het product afkomstig is van de producent die op de fles vermeld staat. De consument kan dan informatie krijgen over de wijn en de producent.

Stemmen de codes niet overeen, dan kan de consument een waarschuwing sturen naar de Vereniging van Wijnbouwers en de producent. Zij worden op de hoogte gebracht van het verschil tussen de codes en kunnen een onderzoek naar mogelijk misbruik van de AOC instellen op basis van de informatie die de consument heeft gestuurd.

Dit is een zeer doeltreffend middel om namaak te bestrijden, want zowel de consument als de producten worden snel op de hoogte gebracht over het misbruik en de producent kan onmiddellijk actie ondernemen om de misbruiken tegen te gaan, en de producten van de markt te laten halen. 

Dit systeem wordt sinds 2020 in Frankrijk gebruikt door bepaalde producenten van de AOC Côtes du Rhône, maar ook door producenten van andere AOC's.

Abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen, spreek met uw Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons op.

Latest news

欲知详情,请联系我们