Internationale bescherming rood kruis embleem

De Australian Broadcast Corporation (ABC) heeft het logo van haar programma Q+A op verzoek van noodhulporganisatie Rode Kruis aangepast, omdat het strijdig was met internationaal recht. Theo Visser belicht de kwestie.

Q&A ABC logo oldHet Australische ABC is te vergelijken met de Britse BBC. Het zendt het live televisieprogramma Q+A uit, een discussieprogramma dat zich vooral richt op politiek, maar zich uitstrekt over alle grote kwesties die de Australiërs aan het denken, praten en debatteren zetten. Kijkers kunnen politici en opinieleiders rechtstreeks ondervragen.

Q+A ABC logo new 1ABC wilde van het oude logo (Q&A) af en liet een nieuw logo ontwerpen. Het ampersand teken werd vervangen door een plusteken, en de letters Q en A werden in het wit in een rode cirkel geplaatst, met tussen de Q en A het plusteken in rood.

Het Australische Rode Kruis kwam meteen in actie toen zij het nieuwe logo zag. Het benaderde ABC met de mededeling dat zij het internationaal beschermde rode kruis in haar logo gebruikte en dat dat in strijd is met het internationale recht.

Verdrag van Parijs

Het verdrag van Parijs biedt een bijzondere vorm van bescherming voor officiële tekens die door overheden en internationale intergouvernementele organisaties worden gebruikt in het nationale en internationale belang en welke derhalve niet mogen worden gebruikt noch ingeschreven als (onderdeel van een) merk.

Q+A ABC logo new 2ABC zag haar fout in en zorgde voor een andere kleurstelling in het logo. Dit werd een grijze cirkel, met rode letters QA en een plusteken in grijs. Daarmee was de kou uit de lucht.

Het gebruik van officiële tekens van overheden, bijvoorbeeld in games, is verboden. Wij adviseren om altijd een merkonderzoek te laten doen voordat u een nieuw logo gaat gebruiken.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] La marque White Mochaccino refusée – À lire pendant la pause-café !

Dans une décision rendue le 15 mars 2024, la chambre de recours de l’EUIPO a tranché sur la demande de marque « White Mochaccino », concluant qu'elle n'était pas distinctive et ne pouvait être enregistrée pour divers produits liés au café et aux boissons à base de café, ainsi qu'à d'autres produits alimentaires. Lire la suite

Par Mélanie Vallade,
[Blog] La marque White Mochaccino refusée – À lire pendant la pause-café !

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous