De nalatenschap van Jimi Hendrix

Vijftig jaar na de dood van de legendarische gitarist Jimi Hendrix is er nog onenigheid over het gebruik van zijn naam. Theo Visser belicht deze uit de hand gelopen familievete.

James Marshall ‘Jimi’ Hendrix werd in 1942 in Seattle geboren. Hij groeide uit tot een flamboyante gitarist en singer-songwriter, die een revolutie teweegbracht in het gitaarspelen. Hij stierf op 27-jarige leeftijd na het innemen van een overdosis slaappillen in Londen. Hendrix had geen testament, waardoor zijn bezittingen over gingen naar zijn vader Al.

Al Hendrix richtte na de dood van zijn zoon de bedrijven Experience Hendrix LLC en licentietak Authentic Hendrix LLC op, waar de rechten op Jimi Hendrix' muziek en naam werden ingebracht. Al Hendrix wees verschillende familieleden aan om de nalatenschap te helpen beheren, waaronder Jimi's neef Bob. Leon Hendrix, Jimi’s broer, en zijn familie werden uitdrukkelijk uit het managementteam geweerd. Sinds de dood van Al Hendrix worden de bedrijven geleid door Janie Hendrix, de geadopteerde dochter van Al Hendrix en zijn overleden vrouw Ayako, de stiefmoeder van Jimi.

Nalatenschap

Toen Al Hendrix in 2002 overleed, liet hij in zijn eigen testament niets na aan Leon, behalve één enkele gouden plaat. Leon probeerde dat testament ongedaan te maken om daardoor een deel van de Hendrix nalatenschap in handen te krijgen, maar een rechter stelde hem in 2004 in het ongelijk en stond Janie toe beheerder te blijven.

Inbreuk

Leon en zijn dochter Tina Hendrix hebben in 2017 een merkaanvraag gedaan bij het Amerikaanse merkenbureau voor onder meer cannabis, voedsel, wijn, alcohol, medicijnen en elektronische producten. De zaak kwam wegens merkinbreuk en valse reclame voor de rechter, die hen verbood de naam 'Jimi Hendrix', de naam 'Jimi' en de naam 'Hendrix', in welke configuratie dan ook, of een afbeelding, gelijkenis of handtekening van Jimi Hendrix te gebruiken.

Verbod

Leon en Tina overtraden dit verbod echter door gebruik te maken van de naam Hendrix Music Academy. Zij mogen deze naam blijkens een uitspraak van de rechtbank in New York niet meer gebruiken en moeten deze zo wijzigen dat duidelijk is dat deze niet verbonden is met Jimi Hendrix. Bovendien moeten zij alle merchandise die op de website werd aangeboden - zoals T-shirts met een afbeelding van Jimi’s gezicht - terugroepen en vernietigen, en stoppen met het maken van inbreuk op het handelsmerk van de overleden gitarist.

Leon Hendrix moet de juridische kosten van de tegenpartij betalen en zal volgens de rechter bij overtreding van het verbod een gevangenisstraf riskeren.

Tina Hendrix vindt dat zij het recht hebben om de eigen familiegeboortenaam te mogen gebruiken voor liefdadigheidsdoeleinden. Dat is in de praktijk echter niet zo. De wet bepaalt dat je wel je eigen naam mag gebruiken, maar deze mag geen inbreuk maken op bestaande intellectuele eigendomsrechten.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs
Blog Nova IP Hour

Réductions de taxes pour les petites et micro-entités : un nouveau guide à l’OEB

Au 1er avril 2024, de nombreuses taxes ont été modifiées à l’OEB. A cette occasion, un guide dédié aux petites entités et micro-entités a été établit sous la forme d’une foire aux questions (FAQ). L’une des nouvelles mesures concerne les entités innovantes nécessitant un soutien financier, qui peuvent bénéficier d’une réduction de taxes de 30% (sous conditions). Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
Réductions de taxes pour les petites et micro-entités : un nouveau guide à l’OEB
Blog Nova IP Hour

[Blog] Dessins et Modèles : dommage collatéral de l’influence, ou comment Rihanna détruit le caractère individuel d’un modèle de basket PUMA

Le 6 mars 2024, le Tribunal de l’UE a confirmé la nullité prononcée par l’EUIPO concernant un modèle de basket PUMA. La raison ? Rihanna, anciennement directrice artistique de la marque, s’était affichée en 2014 sur son compte Instagram et son site internet portant le modèle en question, soit bien avant son dépôt auprès de l’office en 2016. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
[Blog] Dessins et Modèles : dommage collatéral de l’influence, ou comment Rihanna détruit le caractère individuel d’un modèle de basket PUMA

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous