[Blog] Is het mogelijk ‘Kerstmis’ als merk te registreren?

Het woord 'Kerstmis' komt regelmatig voorbij in deze tijd van het jaar. Huizen en tuinen zijn versierd, geschenken liggen onder de kerstboom, en familie en vrienden maken plannen voor het gezellig samenzijn tijdens deze feestperiode. 

Kerstmis is een feest waarbij cadeautjes worden gegeven, wat de economie stimuleert, maar het is ook het laatste feest voor de uitverkoop van januari. Aangezien een merk een waardevolle troef is voor een bedrijf, vraag u zich misschien af of het mogelijk is "Kerstmis" als merk te registreren.  

Kerstmis als merk? 

Een merk is een intellectueel eigendomsrecht op een teken dat uw producten en diensten onderscheidt van die van uw concurrenten. Dit kan een woord zijn, een logo, een driedimensionale vorm, een kleur, een geluid of zelfs een geur. Het is alleen mogelijk om een merk te registreren voor bepaalde producten en diensten indien er geen identiek eerder merk is geregistreerd voor dezelfde producten en/of diensten.  

Een merk geeft de eigenaar dus een exclusief recht waarmee hij of zij het gebruik en de registratie van dit teken voor dezelfde producten en diensten kan verbieden.  

Welke rechten geeft het 'Kerstmis'-merk?  

Een succesvolle registratie van het 'kerst'-merk geeft u echter niet het recht om anderen te verbieden het woord te gebruiken om de feestdag zelf te vieren. Concurrenten kunnen het woord 'Kerstmis' nog steeds gebruiken in advertenties, in etalages of online (d.w.z. beschrijvend gebruik). De registratie geeft het exclusieve recht op het gebruik van het merk in een specifieke markt van producten en diensten. Hiermee kunt u uw recht afdwingen en voorkomen dat concurrenten uw 'kerst'-merk gebruiken voor dezelfde producten en/of diensten als die waarop uw merk betrekking heeft.  

Op het moment van schrijven zijn er wereldwijd meer dan 4.000 merken geregistreerd die het woord Christmas omvatten. Enkele voorbeelden zijn "Christmas morning" voor kaarsen, "Christmas Joy" voor kousen of "Christmas Belle" voor planten en bloemen.  

Meer weten over het registreren van uw 'Kerst'-merk? Wij helpen u graag verder met de beste strategie voor intellectueel eigendom. Neem nu contact met ons op en abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Dit artikel is geschreven door Marie-Dominique Van de Gucht, ze is merken en modellengemachtigde op ons kantoor in Brussel. 

Insights liés

JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

La Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée depuis le 1er juin 2023. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)
Blog Nova IP Hour

Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Des ressources génétiques, longtemps transmises oralement, sont maintenant utilisées dans diverses inventions des sciences de la vie. Cela soulève des inquiétudes quant à l'octroi de brevets injustifiés en raison d'un manque de transparence. L'OMPI travaille sur un texte international pour encadrer ces ressources. Une conférence à Genève en mai 2024 vise à finaliser ces négociations, en particulier deux mesures clés liées à l'obligation des déposants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
Reconnaissance des ressources génétiques et des savoirs traditionnels associés pour plus de transparence !

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous