Pinkerton slaapt nooit

Rockstar Games Inc. en haar moedermaatschappij Take Two Interactive Software (‘Rockstar’) hebben een rechtszaak aangespannen tegen Pinkerton Consulting and Investigations Inc. en haar dochteronderneming Pinkerton Service Corporation (‘Pinkerton’) naar aanleiding van de kwestie over het gebruik van de naam Pinkerton in Red Dead Redemption 2, de nieuwe game van Rockstar. Theo Visser duikt naar aanleiding hiervan in de geschiedenis van het Wilde Westen.

Red Dead Redemption 2

In deze game komen historische elementen uit de tijd van het Wilde Westen voor, waaronder de zogeheten ‘Pinkerton detectives’ die in die tijd een beruchte rol speelden bij de rechtshandhaving. Eind 2018 waren er al 23 miljoen Red Dead Redemption 2 games verkocht.

Historie Pinkerton

Pinkerton’s National Detective Agency werd in 1855 opgericht door Allan Pinkerton en was het eerste privédetectivebureau in de Verenigde Staten. Het bedrijf speelde een sleutelrol in de rechtshandhaving van het Wilde Westen, de pionierssamenleving in het westen van de Verenigde Staten. Aan het einde van de 19e eeuw nam het Amerikaanse ministerie van Justitie Pinkerton detectives in dienst om de federale wetgeving te handhaven. Pinkerton detectives werden ingehuurd om talloze outlaws uit het Wilde Westen te volgen, zoals Butch Cassidy, Jesse James en de Daltonbende. Pinkerton’s National Detective Agency was in de 19e eeuw zo actief in de Amerikaanse samenleving dat de term 'Pinkerton' in het lexicon is opgenomen als een term voor privédetectives. Pinkerton detectives komen in vele verhalen over het Wilde Westen uit de 19e en vroeg 20e eeuw voor, waaronder tv-series zoals Deadwood, Bronco en The High Chaparral, en in de musical Annie.

Pinkerton claimt dat zij sinds 1970 de merkrechten op Pinkerton en Pinkerton Detective Agency bezit, namen die worden gebruikt in Red Dead Redemption 2. Ook stelt zij rechten te bezitten op het historisch Pinkerton embleem en de ‘characters’ Milton en Ross:

Pinkerton

Characters Ross en Milton

De kwestie

In Red Dead Redemption 2 wordt een criminele bende achtervolgd door premiejagers, huursoldaten en Pinkerton detectives. Spelers nemen deel aan historische gebeurtenissen en jagen met historische wapens begeleid door muziek uit die periode. Volgens Pinkerton maakt Rockstar inbreuk op haar rechten door deze in haar game te gebruiken.

Op 13 december 2018 stuurde Pinkerton een sommatie naar Rockstar wegens inbreuk op haar merken en het gebruik van de twee ‘characters’ Milton en Ross, waarbij de consument zou kunnen denken dat Pinkerton bij de game betrokken is. Bovendien kan het de reputatie van het merk Pinkerton aantasten.

Rockstar daagt Pinkerton nu voor de rechter omdat zij van mening is dat Pinkerton haar merkrechten niet kan inzetten om algemene historische gebeurtenissen uit het verleden te claimen, en zij niet kan voorkomen dat historische verwijzingen naar Pinkerton agenten worden opgenomen in afbeeldingen van de game. Rockstar verweert zich voorts met de stelling dat het gaat om een kunstzinnig werk en dat de claim onterecht is omdat de verwijzingen naar de Pinkerton detectives artistiek relevant zijn voor de game en niet misleidend. De verwijzing naar Pinkerton moet meer gezien worden als een verwijzing naar de geschiedenis van het Wilde Westen.

Algemeen gebruikte aanduiding

Wij zijn benieuwd wat de uitspraak in deze zaak zal zijn. Kan een merknaam die volgens Rockstar een algemene gebruikte aanduiding is geworden nog geclaimd worden, zeker nu de naam Pinkerton nog steeds wordt gebruikt?

Klik hier voor een update over deze kwestie.

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous