Inter Milan versus Inter Miami

Tegen een aanvraag bij het Amerikaanse merkenbureau voor het woordmerk INTER door de Italiaanse voetbalclub Internazionale Milano, afgekort Inter Milan, is oppositie aangetekend door de organisator van de Amerikaanse topvoetbalcompetitie Major League Soccer (MLS). Vanaf seizoen 2020 gaat in de MLS de nieuwe voetbalclub Inter Miami meedoen, waarvoor ook (via MLS) merkaanvragen lopen. Theo Visser bekijkt de kansen van beide partijen.

Inter Milan

Inter Milan is in 1908 opgericht en heeft achttien keer de Italiaanse titel gewonnen. De club staat ook bekend onder de naam Inter, onder meer om het onderscheid aan te duiden met de naam van haar plaatsgenoot en concurrent AC Milan. Inter Milan heeft in 2014 een merkaanvraag voor het woordmerk INTER ingediend bij het Amerikaanse merkenbureau (USPTO). In september 2018 werd het merk gepubliceerd en kon er oppositie worden ingediend. MLS heeft dat op 25 maart jongstleden gedaan op basis van de eerdere, lopende, aanvragen voor Club Internacional de Futbol Miami, afgekort Inter Miami.

Inter Miami

Inter Miami is onder andere eigendom van oud-voetballer David Beckham, die heeft gevoetbald bij AC Milan. MLS heeft voor de Amerikaanse club merkaanvragen ingediend bij het USPTO voor de woordmerken CLUB INTERNACIONAL DE FUTBOL MIAMI MMXX, MIAMI INTER, MIAMI INTER FC, FC MIAMI INTER en onderstaand beeldmerk:
Inter Miami logo

Beschrijvend?

Volgens MLS is ‘inter’ een beschrijvend woord dat een gangbare afkorting is van international. Bovendien komt de term in het voetbal wel vaker voor. De naam ‘inter’ wordt gebruikt door een aantal clubs zoals NK Inter Zaprešić en FC Inter Turku, die respectievelijk in de Kroatische en Finse top spelen. In de Duitse vijfde divisie speelt Inter Leipzig en er is ook nog een Amerikaanse amateurclub Inter Nashville FC.

Verwarringsgevaar?

Het USPTO moet nu beoordelen of de merken begripsmatig, auditief en visueel overeenstemmen, waardoor er verwarring kan ontstaan bij het publiek. Voor wat betreft de eerste twee criteria lijkt dat zo te zijn. Ook visueel stemmen de aangevraagde merken redelijk overeen. De producten en diensten waarvoor de merken zijn gedeponeerd zijn soortgelijk. Bij de beoordeling door het USPTO zal ook de bekendheid van Inter Milan moeten worden betrokken. Er zijn veel Amerikanen van Italiaanse oorsprong die Inter en andere Italiaanse clubs volgen en het merk INTER in verband brengen met de Italiaanse voetbalclub.

Het is de vraag of hier sprake is van verwarringwekkende overeenstemming. Binnenkort doet het USPTO uitspraak. De kans is echter ook aanwezig dat de beide teams tot een minnelijke schikking komen. Wij houden u op de hoogte.

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous