Nine West in de clinch met Nina West

Nine West, een Amerikaans kledingmerk dat wereldwijd verkocht wordt, heeft oppositie ingediend tegen de aanvraag van het woordmerk Nina West - dat ook voor onder meer kleding en schoenen is aangevraagd. Een kwestie die, wederom, het belang van merkgelijkenisonderzoek onderstreept.

Nine West

Nine WestNine West opende in 1983 de eerste zaak op de 9 West 57th Street in Manhattan, New York. De merknaam verwijst naar die locatie. Het merk werd in 57 landen verkocht. In 2018 ging het bedrijf failliet waarna het merk Nine West werd overgenomen door de Authentic Brands Group, eveneens eigenaar van het merk Forever21.

Nina West

Nina WestNina West is de artiestennaam van Andrew Levitt, een drag queen die in de Verenigde Staten nationale bekendheid heeft verworven. Nina werd een publiekslieveling door haar uitbundige persoonlijkheid en dito kledingstijl, die vaak bestaat uit felle kleuren en opvallende stukken.

Oppositie

Nine West geeft in de oppositie aan dat zij het merk al langdurig gebruikt en over diverse registraties beschikt. Als gevolg van de wijdverbreide reclame, promotie en verkoop door Nine West en haar rechtsvoorgangers, hebben de NINE WEST-merken een hoge mate van erkenning, bekendheid en onderscheidend vermogen in de Verenigde Staten. De merken worden voor een deel voor overeenstemmende producten gebruikt en via dezelfde handelskanalen verhandeld. De merken verschillen slechts één letter en zijn daardoor nagenoeg identiek aan elkaar en stemmen derhalve verwarringwekkend overeen.

Het koperspubliek zou kunnen denken dat de producten van Nina West zijn vervaardigd door, in licentie zijn gegeven door, worden gecontroleerd door, worden gesponsord door, of op een of andere wijze verbonden zijn met Nine West, hetgeen tot schade leidt.

Beoordeling

De oppositieafdeling van het Amerikaanse merkenbureau kijkt in eerste aanleg naar de visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming van de merken. Bovendien kijkt men in de Verenigde Staten ook naar de handelskanalen en het kopend publiek. Op alle fronten lijkt Nine West in het voordeel te zijn.

Conclusie

Ook als het voor de hand lijkt te liggen om een merk aan te vragen dat in het verlengde ligt van eerder gedeponeerde merken of de naam van een persoonlijkheid betreft, is het zaak om voorafgaand onderzoek te laten verrichten naar de beschikbaarheid van het merk. Op basis van een merkgelijkenisonderzoek kunnen wij u adviseren over de risico’s die zijn verbonden aan het in gebruik nemen van een merk. U voorkomt daarmee onnodige tijd- en geldverslindende procedures.

Insights liés

Webinars et évènements

[Webinaire] Quand la politique rencontre la propriété intellectuelle : Perspectives, stratégies et enseignements clés

Dans ce webinaire en direct, nous explorons les tensions entre les droits de propriété intellectuelle et la politique à travers des cas concrets tels que l'affiche *Hope* d'Obama, les batailles juridiques de Springsteen, Ikea contre Vlaams Belang, Trump, et la manière dont les figures politiques utilisent et monétisent stratégiquement la PI.

[Webinaire] Quand la politique rencontre la propriété intellectuelle : Perspectives, stratégies et enseignements clés
Articles

Van Cleef vs Louis Vuitton : pas de concurrence parasitaire pour le trèfle à quatre feuilles

La concurrence déloyale et le parasitisme sont des enjeux majeurs en droit des marques, notamment dans le secteur du luxe, où l’identité visuelle des produits est cruciale. Florence Chapin analyse le sujet à travers un arrêt récent de la Cour de cassation dans le cadre d’un litige opposant la société de joaillerie de luxe Van Cleef & Arpels et la maison de couture de luxe Louis Vuitton au sujet de l'utilisation d'un motif de trèfle à quatre feuilles.

Par Florence Chapin,
Van Cleef vs Louis Vuitton : pas de concurrence parasitaire pour le trèfle à quatre feuilles

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous