Registratie van intellectuele eigendomsrechten in Kenia: belangrijke wijzigingen in het Keniaanse intellectuele eigendomsrecht

Als onderdeel van haar initiatief om de illegale handel in namaakproducten aan banden te leggen, heeft de Keniaanse regering de verplichte registratie van intellectuele eigendomsrechten bij de Keniaanse Anti-Counterfeit Authority (ACA) aangekondigd. De registratie van IE-rechten wordt vanaf 1 januari 2023 verplicht voor alle houders van intellectuele eigendomsrechten die goederen, waarop intellectuele eigendomsrechten rusten, naar Kenia willen blijven importeren. Doet de houder van intellectuele eigendomsrecht dat niet, dan wordt dit als een overtreding beschouwd.

De achtergrond van het Keniaanse intellectuele eigendomsrecht

Hervormingen van het Keniaanse intellectuele eigendomsrecht, gericht op de versterking van het Keniaanse beleid ten aanzien van de illegale handel in namaak, zijn al enkele jaren aan de gang. In 2018 wijzigde de Keniaanse regering de Anti-Counterfeit Act uit 2008 door de verplichte registratie van intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot geïmporteerde goederen in te voeren. De Anti-Counterfeit Recordation Regulations uit 2021 geven nadere invulling aan de procedure voor de handhaving van de registratieverplichtingen. Het is niet zeker  of de registratie van toepassing zal zijn op alle intellectuele eigendomsrechten, inclusief octrooien, maar het is zeker dat merkhouders verplicht zullen zijn om hun merken te registreren als ze de goederen naar Kenia willen blijven importeren.

De procedure van de registratie van intellectuele eigendomsrechten in Kenia

Om de intellectuele eigendomsrechten aan te melden, moet de IE-eigenaar een aanvraag in te dienen bij de ACA. De aanvraag moet voldoen aan voorgeschreven criteria en de vereiste informatie over de IE-eigenaar en zijn IE-rechten bevatten, in het bijzonder de naam en het adres van de IE-eigenaar en de plaats van vervaardiging van de goederen. De aanvraag moet worden vergezeld van het registratiebewijs van het betreffende intellectuele eigendomsrecht en van monsters of digitale foto's van de geïmporteerde goederen. De registratie blijft 1 jaar geldig, waarna de IE-eigenaar een aanvraag kan indienen voor verlenging van zijn intellectuele eigendomsrecht.

Weg vooruit

Er zijn nog vragen hoe de registratie van intellectuele eigendomsrechten in de praktijk zal worden ingevuld. Het is echter belangrijk voor jou als merkhouder om je voor te bereiden op deze veranderingen als je goederen naar Kenia wilt blijven importeren zonder het risico te lopen boetes te krijgen voor het schenden van de regelgeving. Zodra er meer details beschikbaar zijn, zullen we dit bericht bijwerken.

Neem voor meer informatie of specifiek advies over dit onderwerp contact op met je Novagraaf-consultant of via button hieronder.  

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous