Strategie voor handhaving draagt bij aan resultaat

Het Amerikaanse bedrijf Backcountry.com sommeert geregeld ondernemingen te stoppen met het gebruik van de term ‘backcountry’ omdat dit inbreuk zou maken op haar merknaam. De meest recente sommatie bracht echter een tegenactie op gang die tot een verrassend resultaat leidde. Theo Visser belicht de kwestie en pleit voor een doordachte handhavingsstrategie.

Backcountry.com

Backcountry.comBackcountry.com is een website waarop outdoorspullen worden verkocht met een focus op wintersportartikelen. Het in 1996 opgerichte bedrijf is gevestigd in Park City in Utah, de Verenigde Staten. Het bedrijf beschikt over merkregistraties voor zowel woord- als woord/beeldmerken voor sportartikelen, kleding en retailservices. De afgelopen jaren heeft backcountry.com vele bedrijven die de term ‘backcountry’ als merk voerden, of ‘backcountry’ in combinatie met een andere term gebruiken, aangepakt.

Tegengeluid

Onlangs werd het bedrijf Marquette Backcountry Ski uit Michigan door backcountry.com voor de rechter gedaagd wegens merkinbreuk. Waar backcountry.com echter niet op gerekend had, is dat via Twitter, Instagram en Reddit een actie op gang kwam die resulteerde in de Facebookpagina ‘boycottbackcountry.com’ die al snel meer dan 25.000 volgers telde. De woede van veel mensen richtte zich tegen de intimidatie van Backcountry.com tegen kleine ondernemers zoals Backcountry Nico Coffee, Backcountry Denim en Backcountry Pursuit. Marquette Backcountry Ski kreeg ook steun; er werd zelfs een crowdfundingsite opgezet om geld in te zamelen om de rechtszaak te kunnen bekostigen - voor kleinere ondernemers kan het voeren van verweer in dit soort zaken niet alleen tijdrovend, maar ook kostbaar zijn.

Berouw

De directie van Backcountry.com trok zich de actie aan en besloot de procedure tegen Marquette Backcountry Ski te staken. CEO Jonathan Nielsen bood zijn verontschuldigingen aan en stelde te hebben geleerd van de gang van zaken en beloofde het voortaan anders te zullen doen. Hij nodigde Marquette Backcountry Ski uit om haar producten via de website van backcountry.com te verkopen. Bovendien gaat het bedrijf een aantal non-profitorganisaties in Michigan, waarmee Marquette een relatie heeft, steunen. Het belangrijkste vindt Nielsen dat hij de vertrouwensbreuk met de consument wil herstellen.

Nielsen liet weten ook de tientallen nog lopende zaken stuk voor stuk te gaan bekijken. Of dat ook betekent dat zaken worden ingetrokken en de kosten die die bedrijven hebben moeten maken om zich te verdedigen worden vergoed, is niet bekend.

Deze zaak toont aan dat lukraak procederen niet altijd de gewenste oplossing biedt. Vaak kan op een andere manier dan procederen - door het maken van afspraken met de wederpartij - een betere uitkomst worden bereikt. Een doordachte strategie voor het handhaven van uw rechten is van groot belang. Onze consultants adviseren u graag over een bij u passende strategie.

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous