Nog steeds geen geldig merk voor ‘perfecte’ energiereep

Par Frouke Hekker,

Eind 2018 schreven wij over de beslissing van het Gerecht EU waarin werd geoordeeld dat het teken ‘PERFECT BAR’ te beschrijvend en onvoldoende onderscheidend is om als merk te kunnen worden ingeschreven. Ondanks dat deze beslissing geheel in lijn was met jurisprudentie over het vereiste van onderscheidend vermogen, procedeerde de aanvrager verder en is over deze zaak wederom een beslissing van het Gerecht EU verschenen.

Merkenrechtelijke vereisten

Voor merkenrechtelijke bescherming is, onder meer in de Benelux en de Europese Unie, vereist dat een teken onderscheidend vermogen bezit en het duidelijk en nauwkeurig weergegeven kan worden. Voldoet een teken niet aan deze vereisten, dan zal de inschrijving als merk door de betrokken autoriteit geweigerd worden of kan, indien reeds een merkregistratie is verkregen, de nietigheid van dat merk worden ingeroepen. Het vereiste van onderscheidend vermogen houdt in dat het teken in staat moet zijn om de waar of dienst “als afkomstig van een bepaalde onderneming te identificeren en dus om deze waar of dienst van die van andere ondernemingen te onderscheiden”.

PERFECT BAR

In de uitspraak van het Gerecht van de Europese Unie (“Gerecht EU”) van 11 juni jongstleden en de eerdere beslissing van 8 november 2018 gaat het om de merkaanvragen die in april 2016 door de Amerikaanse onderneming Perfect Bar LLC werden ingediend voor het woordmerk ‘PERFECT BAR’ en het gecombineerde woord-/ beeldmerk:

 Perfect bar logo

Perfect Bar LLC verzocht bescherming voor waren in klasse 5, namelijk voor verschillende nutritionele voedingswaren zoals energierepen en voedingssupplementen.  

Het Gerecht EU bestempelde in haar eerdere beslissing de tekens als beschrijvend en onvoldoende onderscheidend voor het relevante publiek (de Engelstalige consument) en beargumenteerde dat er geen enkele cognitieve inspanning wordt gevergd van het relevante publiek om de betekenis van de betrokken tekens te begrijpen. Ten aanzien van het hierboven getoonde woord-/beeldmerk overwoog het Gerecht EU dat het bestaat uit standaard grafische elementen die door het publiek puur als decoratief worden opgevat. Bovendien onderstreept de vorm van het teken de betekenis van het woordelement ‘bar’.

Wat ons betreft een begrijpelijk oordeel in lijn met de heersende leer en uitvoerig en helder beargumenteerd. De merkaanvrager legde zich echter niet neer bij het oordeel. Omdat destijds de aanvraag op één punt niet werd geweigerd en werd terugverwezen naar het EU merkenbureau, kreeg de merkaanvrager de mogelijkheid nogmaals tot aan het Gerecht EU te procederen.

Ditmaal stelde de merkaanvrager dat het Gerecht EU had terugverwezen omdat het eerdere oordeel onjuist was, terwijl het EU merkenbureau dit later parafraseerde als dat het Gerecht EU had gesteld dat de beslissing deels gebrekkig was gemotiveerd. Dit verschil in interpretatie mag de merkaanvrager echter niet baten. Ook nu oordeelt het Gerecht EU in nadeel van de merkaanvrager, waarmee de juridische procedure nu definitief tot een einde is gekomen.

Laatste mogelijkheid?

Er rest nog een laatste mogelijkheid voor PERFECT BAR: immers, in het merkenrecht geldt dat wanneer een teken aanvankelijk ongeschikt is als merk, het alsnog voor merkenrechtelijke bescherming in aanmerking kan komen wanneer het ingeburgerd raakt bij het relevante publiek. Onder inburgering wordt verstaan dat het merk door langdurig en/of intensief gebruik een grote bekendheid is gaan genieten, waardoor het teken alsnog als onderscheidingsteken, en dus als merk, is gaan fungeren.

Vragen?

Onze consultants staan voor u klaar indien u advies wenst inzake de registreerbaarheid en beschermingsomvang van uw merken. Ook kunnen wij u adviseren over uw kansen in een juridische procedure mocht u met een weigering of een doorhalingsactie geconfronteerd worden.

Wil je jouw merknaam laten registreren door Novagraaf? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Frouke Hekker is manager van de Novagraaf Academy en geeft leiding aan het Competence Centre van Novagraaf in Amsterdam.

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous