Merkinbreuk op Monster?

Bron: lawstreet

Monster Energy stelt dat Pelmir Enterprises merkinbreuk maakt op haar merkrechten door gebruik te maken van een merknaam in de kleur dat op verwarrende wijze overeenstemt met de merken van Monster Energy.

Monster Energy is leider op het gebied van de ontwikkeling, marketing, verkoop en distributie van dranken en energydranken, met een wereldwijde verkoop van meer dan 40 miljard blikjes. Het bedrijf beschikt over merkregistraties in de gehele wereld ook voor merchandise artikelen zoals kleding.

Monster Dollar merknaamregistratie of merkinbreuk?

Pelmir Enterprises is exploitant van een detailhandelszaak onder de naam Monster Dollar en een bijbehorende website en social media accounts. Pelmir verkoopt ballonnen met opdruk voor bijvoorbeeld verjaardagen, ze hebben ook wenskaarten, cadeauzakjes, versiering en andere feestartikelen. Verder verkopen zij verschillende soorten mobiele telefoons, zoals Apple en  Samsung. Zij verkopen geen energiedrankjes zoals Monster Energy wel doet. Pelmir heeft in augustus 2020 een aanvraag ingediend bij het Amerikaanse merkenbureau USPTO voor een merkregistratie van Monster Dollar voor kleding.

Verwarring tussen Dollar en Energy?

Monster Energy stelt dat Pelmir het bijna identieke merk Monster Dollar in de kleuren groen en wit gebruikt en die kleuren sterk overeenstemmen met de huisstijl en merken van Monster Energy waardoor bij de consument verwarring kan ontstaan. Monster Energy heeft tegen de aanvrage oppositie ingediend voor merkinbreuk en deze gewonnen omdat Pelmir zich niet heeft verweerd. De inschrijving van het merk van Pelmir werd geweigerd.

Merkinbreuk                                                                                                                       

Omdat Pelmir in de maanden na de beslissing in de oppositie procedure haar merk is blijven gebruiken heeft Monster Energy, Pelmir gesommeerd het gebruik van Monster Dollar te staken en gestaakt te houden, aangezien het volgens hen merkinbreuk is. Maar op deze sommaties heeft Pelmir niet gereageerd. Om die reden heeft Monster Energy nu een rechtszaak aangespannen voor merkinbreuk en vordert het staken van het gebruik van het volgens haar inbreukmakende merk, terugbetaling van winsten, gevolgschade rente en advocaatkosten

Monster Energy treedt op  om verwatering van haar merk te voorkomen. Of er daadwerkelijk verwarring kan ontstaan zal de rechter nu bepalen. Hij kijkt dan naar de auditieve, visuele en begripsmatige overeenkomsten tussen de beide merken en daarnaast naar de overeenstemming van de waren en diensten en andere bijkomende zaken. Wij legde in een vorig artikel meer uit over merkinbreuk, lees deze hier. 

Wij houden je van het verloop van de kwestie op de hoogte.

Theo Visser

Neem gerust contact op voor meer informatie!

Contact ons

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous