Vera Lynn wil niet met gin geassocieerd worden

De Britse zangeres Vera Lynn, bekend van de WO II-klassieker We’ll meet again, heeft bezwaar gemaakt tegen de aanvraag van de merknaam Vera Lynn voor alcoholische dranken. Theo Visser geeft aan dat het zaak is om toestemming te vragen bij gebruik van de naam of beeltenis van bekende personen.

Vera Lynn werd in 1917 geboren in Londen. In 1939 nam ze het nostalgische We'll Meet Again op, dat goed bleek aan te slaan bij de vele mensen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. In 1940 kreeg Lynn haar eigen radioprogramma, Sincerely Yours, waarin zij boodschappen doorgaf aan soldaten in het buitenland en verzoeknummers zong. Nog jarenlang was Lynn regelmatig te zien bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog, waarmee ze min of meer de officieuze woordvoerder van de Britse veteranen was.

Halewood International Brands Limited is in 1978 opgericht en gevestigd in de buurt van Liverpool. Het bedrijf staat bekend als de grootste onafhankelijke drankenproducent en -distributeur van het Verenigd Koninkrijk. In juni 2018 heeft Halewood een aanvraag ingediend bij het Engelse merkenbureau voor het merk VERA LYNN voor alcoholische dranken. De naam werd volgens Halewood gekozen omdat Vera Lynn ‘rhyming slang’ voor gin is. Het merk werd zonder overleg of toestemming van Vera Lynn aangevraagd.

De Britse zangeres, inmiddels 102 jaar oud, was geschokt door de aanvraag van Halewood en heeft derhalve oppositie ingediend. Zij wil niet dat haar naam wordt geassocieerd met alcohol.

Verzilverbare populariteit

Bekende personen kunnen optreden tegen het gebruik van hun naam of beeltenis omdat zij een verzilverbare populariteit hebben. Ook als u voornemens bent om de naam of beeltenis te gebruiken in een grappig bedoelde context, is het zaak om toestemming te vragen aan de betrokkene.

Onze consultants adviseren u graag.

Klik hier voor een update over deze kwestie.

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous